תפריט
לא נמצאו מוצרים בסל.

הרזיה נכונה – איזון

השאירו פרטים ואחזור אליכם בבהקדם

נכנסים לאיזון – הרזיה נכונה (מגיש: סהר צור)
עלייה במשקל היא לא בהכרח דבר רע. זאת בתנאי שהמשקל שהתווסף מקורו בשריר ולא בשומן. ככל שמסת השריר בגופנו גבוהה יותר כך היא מסייעת בהעלאת קצב חילוף החומרים, ובדרך זו להוצאה קלורית גבוהה יותר. אנשים שריריים שעוסקים בפעילות גופנית לא יוסיפו למשקלם מסה שומנית עודפת כתוצאה מחריגות תזונתיות מזדמנות. כיצד לרדת במשקל ולשמור על התוצאה לאורך זמן? כדי לרזות באמת וגם לשמור על ההישגים לתמיד צריך להקנות הרגלי אכילה נכונים. כדי שנוכל להסתגל לתזונה נכונה יש לעשות זאת בהדרגה ובהתמדה, ובשביל זה צריך קודם כל ליצור שינוי תפיסתי. להירגע, לצאת מהלחץ, באופן כללי ומהלחץ לרזות בפרט. כמובן שזה לא תמיד קל ופשוט. אורח החיים בעולם המודרני כשלעצמו גורם ללחץ, ההתמודדויות עם היומיום, עבודה, משפחה וכו’.. “לחץ” פירושו מצב פיזיולוגי או נפשי שבו הגוף נאלץ להיאבק בגורמים המקשים על תפקודו התקין. מחלה, חוסר שינה ,חשיפה לחומרים רעילים באוויר ובמזון ולסביבה רועשת, ההכרח למהר ולהספיק את הכל, הם גורמי לחץ חזקים מאוד שהעולם המודרני מושפע מהם. גם מחסורים תזונתיים הם גורם לחץ עצום הדורשים מהגוף להתמודד בהרבה חזיתות בו בזמן, ובדיאטות בזק אנחנו יוצרים מחסורים תזונתיים וגורמים לעצמנו נזק רב. מחסור באנרגיה לדוגמה, הוא מצב לחץ קיצוני שבו אנו מאלצים את הגוף לחסוך באנרגיה, מה שיוצר האטה בתהליכים פיזיולוגיים ואחד הביטויים לכך הוא שתהליכי בנייה וחידוש של רקמות שאינם הכרחיים יואטו או לא יתקיימו כלל. האטת תהליכי בנייה או עצירתם הינם ממאפייניה המובהקים של ההזדקנות! כלומר, אם אנחנו לוחצים את הגוף אנו מזרזים את הזדקנותו. וזאת דווקא בעולם שבו תוחלת החיים עלתה והשאיפה העיקרית כיום היא שימור איכות החיים. לכן, בטרם מתחילים דיאטת הרזיה, צריך לדעת ולזכור: תזונה לא מאוזנת רק תגרום נזק. לא רק שההרזיה עצמה תהיה זמנית ותוך פרק זמן מועט כל הקילוגרמים שהשלתם יעלו, תזונה לא נכונה תורמת משמעותית להאצת תהליך ההזדקנות, לפירוק והאטת הבנייה מחדש, לירידה בכושר הגופני והמנטאלי ולמחלות כרוניות בגיל המבוגר. אז למה אנחנו בעצם משמינים?
השמנה יכולה להיווצר כתוצאה משילוב של מספר גורמים אך שני העיקריים הם:
1. גורמים פיזיולוגים התלויים בתכונות הגוף, מבנהו ותפקודו. • קצב חילוף חומרים נמוך: כאשר חילוף חומרים איטי יחסית, ההוצאה הקלורית היומית של הגוף נמוכה מהצפוי, ואז משמינים בקלות גם כשלא אוכלים הרבה, ומן הסתם גם קשה לרזות. • שימוש בפחמימות כמקור אנרגיה על פני השימוש בשומנים: לגוף קל יותר לאגור עודפי שומנים ברקמת השומן מאשר לאגור עודפי פחמימות , ולכן הנטייה להגדלת רקמת השומן גבוהה יותר כאשר הגוף אינו נוטה להשתמש בשומן כמקור אנרגיה. • ליקויים בהפרשת הורמונים: ישנם מספר הורמונים המשפיעים על קצב ביצוע תהליכים דורשי אנרגיה בגוף כדוגמת הורמון בלוטת התריס, ועל השימוש בשומן כמקור אנרגיה לתהליכים אלה, כדוגמת האינסולין. הפרשה לא תקינה של הורמונים אלה, תתרום לנטייה להשמנה.
2. גורמים התנהגותיים: עם כל הקדמה וההתפתחות הטכנולוגית בעשורים האחרונים, הלכה ופחתה רמת הפעילות הגופנית כחלק מחיי היומיום. • הזנחת הפעילות הגופנית: הירידה בפעילות הגופנית מפחיתה את כמות ההוצאה הקלורית הכללית הנדרשת לגוף, וכך אנו משמינים. • צריכה עודפת של קלוריות במזון לעומת הכמות הדרושה לגוף: זמינות המזון וההיצע שלו גבוהים מאוד. במיוחד המזון המוכן, גורמים לאנשים רבים לאכול מעל ומעבר לצורכי גופם. בזמן שיושבים מול הטלוויזיה והמחשב מנשנשים הרבה יותר מדי חטיפים וממתקים, שמגדילים משמעותית את כמות הקלוריות הנצרכת. הקלוריות העודפות נאגרות כמובן ברקמת שומן. • צריכה עודפת של שומנים: אורח החיים המודרני גם הביא לכך שאנשים מרבים לאכול ארוחות מוכנות ואוכל מהיר, ואלה מכילים הרבה שומנים. גם החטיפים והממתקים עתירי שומן. צריכה עודפת של שומנים והקלות היחסית שבה הגוף אוגר שומנים ברקמת שומן, גורמות להשמנה. • ארוחות לא סדירות: האנרגיה המתקבלת מהמזון נאגרת בגוף ומשמשת לצרכיו בין הארוחות. אם דוחים את הארוחה במספר שעות נוצר חסר, שעליו הגוף מגיב בהפחתת הוצאות האנרגיה שלו. בנוסף מתעוררת תחושת רעב שהולכת ומתגברת ככל שעובר הזמן. כאשר מגיעים סוף-סוף לארוחה, הוצאת האנרגיה של הגוף צומצמה ותחושת הרעב עמוקה. כאשר אנו רעבים אנו נוטים לאכול מעבר לכמות הנדרשת והשילוב של צריכה מוגזמת עם הוצאות אנרגיה מופחתות יוצר עודף קלורי הנאגר בקלות כשומן. גם אם משתדלים, למרות הרעב, לאכול מעט, הגוף כתגובה למה שהוא קולט כ”מצב חירום”, נוטה לאגור את הקלוריות במקום לשרוף אותן – כדי לא “לבזבז” אותן. • גורמים נפשיים וחברתיים: מצבים כמו לחץ, חרדה או דיכאון משפיעים על האכילה. תחושות הרעב או השובע האמורות ליצור את ההתאמה הרצויה בין דרישות האנרגיה של הגוף לצריכתה במזון, מאבדות את השפעתן, ואנשים רבים נוטים לאבד את השליטה ולאכול כמויות גדולות של מזון, בעיקר עם תכולת שומנים גבוהה. גם מפגשים חברתיים מתבססים כיום יותר על אוכל מאשר על פעילויות אחרות, וגורמים לאכילה רבה מעבר לצורכי הגוף. חשוב שנזכור היטב ש.. כל זה לא קורה ביום אחד! השמנה היא תהליך מצטבר! שינויים ארוכי טווח חלים עקב איבודן של רקמות בגוף, שכתוצאה מאובדן זה המשקל פוחת, או עקב בנייה של רקמות, דבר המתבטא בעלייה במשקל. ביכולתנו להשפיע, בעיקר על משקלן של שני סוגי רקמות, רקמת השריר ורקמת השומן. שינויים ארוכי טווח בשתי הרקמות האלה יחולו בהשפעת שני גורמים: תזונה מאוזנת ופעילות גופנית. אם רוצים לרזות, יש לשרוף כמה שיותר קלוריות ולא לאכול כמה שפחות! לסיכום: כל מי שהרבה לעשות דיאטות הרזיה קיצוניות, יודע ומכיר היטב על בשרו, את התופעה, בדרך כלל נתקעים באמצע התהליך ולא מצליחים להמשיך לרזות. יותר מזה, זמן לא רב לאחר שמפסיקים עם הדיאטה, כל הקילוגרמים שירדו עלו בחזרה ובדרך כלל אפילו עם תוספת. מדיאטה לדיאטה, תהליך הירידה במשקל נהיה קשה יותר ויותר.. אז איך יוצאים מהפלונטר? שינוי תפיסתי-מחשבתי. קודם כל מחליפים את המושג “דיאטה” השגור בפינו למושג חדש: “תזונה נכונה” ומפסיקים באופן מיידי עם “דיאטות הכאסח”. השלב הבא, מתחילים לרזות עם תזונה מאוזנת בשילוב של פעילות גופנית אשר תהיה פשוטה לביצוע וקלה להתמדה.. ככל שהפעילות תהיי פשוטה יותר לביצוע (ופשוטה זה לא בהכרח קלה מבחינה פיזית) כך יהיה לנו קל יותר להתמיד, ולהניב תוצאות לאורך זמן. כמו כן חשוב להקפיד על תפריט תזונתי מגוון ומותאם לאישיותכם, הרגלכם ואופי עבודתכם. על הרכב הארוחות להיות מגוון ועשיר, כך שבסוף יום, נזין את גופנו בכל אבות המזון החיוניים להתפתחותו התקינה ולבריאותו. • מאמרים נוספים בנושא תזונה יתפרסמו בהמשך. • הכותב ממליץ בחום על פגישה עם גורם המוסמך לסייע בהרכבת תפריטי תזונה מותאמים.
להתייעצות התקשרו: 1-700-052-053

דילוג לתוכן